Pigmentatie als je terug bent van vakantie
Een mooie, egale huid, dat willen we allemaal. Voor veel mensen is een gebruinde huid het ideaal en daarvoor worden heel wat uurtjes in de zon doorgebracht.
Sterker nog zelfs 68% van de Nederlanders boekt een zonvakantie om bruin te worden, te genieten van de zon en om extra vitamine D op te doen. Maar juist blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste factor bij het ontstaan van pigmentvlekken. Deze pigmentvlekken kunnen spontaan ineens zichtbaar worden. Gisteren had je niet eens het besef dat je ze had, en morgen staat er ineens een flinke pigment vlek in het gezicht. Deze bruine vlekken, ouderdomsvlekken worden ze ook vaak genoemd, zijn voor menigeen een hinderlijk verschijnsel. Niemand vindt het leuk om deze te krijgen. Maar hoe ontstaan pigmentvlekken, wat kan er aan gedaan worden en hoe zijn ze te voorkomen?
Pigmentvlekken, wat zijn dat?
Pigmentvlekken zijn de onregelmatige, bruine vlekken die bij veel mensen op de huid voorkomen, en dan met name in het gezicht, op de handen en op de rug. Andere namen hiervoor zijn ouderdomsvlekken, levervlekken, zonnevlekken, melasma, zwangerschapsmasker en zo heb je nog meer namen die in de loop der tijd ontwikkeld zijn. In medische wereld worden deze vlekken lentigo genoemd. Deze vlekken ontstaan voornamelijk daar waar de huid (te) veel in de zon komt. Daarom hebben de meeste mensen vanaf de middelbare leeftijd er wel een paar, hoe ouder iemand is, des te meer zon er op de huid is geweest. Daarnaast speelt de afnemende hormonale activiteit een rol. De huid wordt hierdoor natuurlijk minder beschermt en in de jongere jaren vindt 46% van de jeugd het belangrijker om bruin te worden dan een goede zonnefactor te nemen en nemen het verbranden voor lief. Wat natuurlijk op latere leeftijd vele consequenties met zich meebrengt.
Waar worden pigmentvlekken door veroorzaakt?
Door hormoonveranderingen:
“Je hebt bijvoorbeeld vast weleens gehoord van melasma of zwangerschapsmasker. Deze bruine vlekken ontstaan (onder andere) door hormoonveranderingen en ze komen voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen de vlekken op tijdens de zwangerschap – vandaar de naam.”
Door schade of irritatie van de huid:
“Daarnaast kan ‘overpigmentatie’ optreden na schade of irritatie aan de huid. Deze vorm noemen we hyperpigmentatie. Deze vlekjes kunnen bijvoorbeeld ontstaan na wondjes of zelfs na het scheren.”
Door de zon, ‘ouderdomsvlekken’:
“Verreweg de bekendste vorm van overpigmentatie zijn de zogenaamde ‘ouderdomsvlekken’. Deze verkleuringen in de huid zijn het gevolg van blootstelling aan de zon. De naam daar ben ik het eigenlijk niet mee eens want dat klopt niet echt, deze zonnevlekken of pigmentvlekken kunnen ook al op jonge leeftijd zichtbaar worden.”Ouderdomsvlekken zie je vooral op huid die vaak aan zon wordt blootgesteld. “In het gezicht, dus onder de ogen, de neus, het decolleté, op de handruggen en de armen. In de winter verdwijnen deze vlekken trouwens niet, zoals sproetjes wel doen.”
Door je parfum:
Soms is bij verkleuringen in de hals sprake van de aandoening ‘Poikiloderma van Civatte’. Het is een hele moeilijke term maar eigenlijk betekent het dat parfum schade aan de huid
brengt. Bij vrouwen zie je vaak een beetje typische roodbruine vlekken vaak in de hals en het decolleté, maar ook mannen hebben hier last van voornamelijk langs de kaaklijn. Ook deze huidverkleuringen lijken veroorzaakt te worden door zonschade, maar schijn bedriegt, het is namelijk de oorzaak van de combinatie zon en parfumgebruik samen welke deze blijvende verkleuringen geeft.
Waar kun je op letten..?
Bij Cleyo zijn speciale producten verkrijgbaar die de aanmaak en verspreiding van het pigment reguleren. Bestaande vlekken worden hierbij voorzichtig verwijderd door middel van een exfoliator en chemische peelings, waarbij een laagje van de bovenste huidlaag wordt afgehaald. Bij veel van deze behandelingen worden nazorg producten geleverd waar werkstoffen inzitten zoals vitamine C, E en A, extracten uit onder ander groene thee, wijn en soja. Deze werken als antioxidant; ze binden de vrije radicalen die ontstaan bij het proces van pigmentatie. Ze werken hierdoor ook ter voorkoming van en houden (nieuwe) pigmentvlekken tegen.
Hoe kun je het probleem pigmentatie oplossen?
Met een persoonlijk behandelplan van Cleyo kunnen we bekijken waar exact de oorzaak ligt van de pigmentvlekken. Als de oorzaak vastgesteld is, kan er een behandelplan opgemaakt worden om deze pigmentvlekken zo goed mogelijk te behandelen. Wel is het het van belang dat je ook de adviezen opvolgt van onze skin experts om tot een verbluffend resultaat te komen.
Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen doen om je pigmentatie te behandelen? Vul dan het contact formulier in op onze website of bel naar Cleyo Skin Experts
door: Leentje Henraat